13. jan, 2014

Julen är slut

Nu är glada julen slut, slut, slut, julegranen kastas ut, ut, ut....
Det är ett visst mått av saknad och vemod som infinner sig när alla de röda dagarna är slut och allt det röda som tillhör julen försvinner. Tomtar i hundratal som dekorerat varje liten vrå i huset är nu borta. Det är tomtar som spelar och tomtar som sjunger ja till och med en tomte som drar ner byxorna och visar baken, till glädje för alla barn.
Alla är nu varligt inslagna i silkespapper och får vila en stund tills det åter är dags att ta fram kartongerna märkta "Julsaker". Då får de på nytt visa upp sitt vackra skägg och sina röda tomteluvor. Om lite mindre än ett år kommer åter julmelodierna att ljuda i stugorna och allt det röda på nytt göra sitt intåg till glädje för alla barn och vuxna.
En enda sak återstår just nu och det är att ta hand om de julgrupper med växter vilka kan planteras ut i trädgården när våren kommer, inget får förfaras. Jag kan redan nu förnimma doften av hyasinter som gått från att vara juldekorationer till att bli vackra doftande blommor i trädgården. Sockertoppsgranen som kanske blir en bonsai. Den vita Julrosen som får ett år av vila för att komma tillbaka och blomma igen till nästa jul...