30. nov, 2016

Det har varit blåsigt

Hösten har rusat iväg och december är snart här. Det enda positiva som jag kan se med hösten är att det regnat en del och det behövs. På ostkusten i höjd med Västervik har sommaren som gått varit riktigt torr så att varje droppe regn är välkommen även om hösten inte är den bästa årstiden att få regn för många växter.
Det har blåst en hel del under hösten och senast jag var på landet hade blåsten ställt till en del elände. På framsidan intill den större dammen fanns en ganska stor Rönnsumak. Hustrun har haft en önskan om att den skulle tas bort eftersom den blivit ganska stor med åren. Nu har hon fått sin önskan uppfylld då den blåst ner sedan jag sist var nere på landet. Hon brukar ha krafter till att ibland kunna sätta på tv:n utan att röra varken fjärrkontrollen eller tv:n. Men att krafterna var så starka att de kunde nå de nästan 12 milen till landet hade jag ingen aning om.
Nu blir det att börja tänka till om vad som kan vara lämpligt i stället för Rönnsumaken. Kanske kan jag gräva upp en Katalpa som planterades för några år sedan. Den är idag cirka två meter och frösåddes för några år sedan efter att vi varit i Belgrad och hittat fröer i Belgrads botaniska trädgård, som för övrigt var ganska förfallen. Jag har två och skulle kunna flytta den ena. Det får bli ett försök att tidigt i vår se om det går att flytta en av dem. Det får bli ett tidigt vårprojekt.