Lilla dammen på framsidan. Så här tidigt på våren har man svårt för att tro att det ska kunna bli en trädgård. Gräsmattan är ändå ganska fin efter vinterns snö.
I maj glömde jag antagligen bort kameran men i början av juni har den kommit fram igen när Rhododendron blommar som vackrast.
Rhododendron blommar i omgångar och i bakgrunden syns flera lövfällande azaleor som snart kommer att visa sina vackra blommor.
De vackra buskpionerna blommar också några dagar in i juni. Här gäller det att passa på att njuta för när det gäller de flesta pioner är blomningen väldigt kort.
Vid stora dammen på framsidan blommar Rhododendron tillsammans med strutbräken. Hösten 2021 lade vi i ganska mycket fisk här och det ska bli intressant att se om de klarar vintern.
16 juni blommade vitregnet som vackrast. Det har varit planterat här mot söderväggen på gästhuset i snart 20 år. Jag har varit dålig på att beskära men blommar gör den ändå.
Här i kanten av stora dammen på baksidan växer Gyckelblomster och Jungfru Marie nycklar.
Stengången på väg ner från vedskjulet mot gästhuset. Här blev det en ny rabatt till höger som i år blev en härlig Flitiga Lisa-rabatt.
Det är den 4 juli, ganska tidigt på förmiddagen, och vi befinner oss nedanför den lilla dammen på framsidan. I förgrunden en brödgran och i bakgrunden pergolan.
Pergolan vid uppfarten är just nu översållad av rosen New Dawn. I de runda rabatterna vid vägen står en 20 år gammal Potatisblomma i en nergrävd kruka.
Det är tidigt på förmiddagen med Mjölkklocka, Agapanthus och en dubbel Honungsros i motljus i den underbara förmiddagssolen.
Ovanför dammen på baksidan växer en Guldlönn med sina vackra limegröna blad. Som kontrast på berget finns en mörkgrön Tuja.
Gissa om han är nöjd och glad den här sommaren. Anledningen är antagligen att han inte behövt betala fiskeavgift. Även om han vet om att det nästan inte finns någon fisk så har han suttit här på bryggan i alla fall bara för att njuta.
Brödgranen nedanför lilla dammen på framsidan. I bakgrunden den fantastiska Mjölkklockan. De palmlika bladen i överkant är en Valnöt.
Bron över Stora dammen på framsidan med två krukor Agapanthus. Bron ska för övrigt renoveras nästa sommar. I förgrunden smalbladigt kaveldun.
På ena långsidan av huset en upphöjd damm med en rosa Lotus. Typiskt för lotusen är att en del blad och blommorna svävar högt över vattenytan.
Här i skuggan på framsidan frodas flera av de växter som inte vill ha sol. Strutbräken, Begonia, Flitiga Lisa och Hosta
Vi är just nu i mitten av juli och berget på baksidan bildar en kaskad av färger. Visst är det underbart när frösådderna av Flitiga Lisa breder ut sig på den bergiga delen av trädgården.
Efter att vi sågade ner en tall i januari 2021 har några figurer intagit stubben. När jag talar om hyreskontrakt sitter den ena av dem och bara fnissar medan den andra försöker rymma via en stege.
Här är vi på framsidan nedanför lilla dammen. I förgrunden växer Bronsrodgersian med sina stora flikiga blad och i bakgrunden börjar hortensian Endless Summer just slå ut.
Rosenbågen vid den upphöjda dammen. Rosen är den remonterande rosen Jasmina.
23 juli blommar ett par Lotusblommor och fler är på gång. Vill man njuta dessa underbara blommor ska man vara uppmärksam då de blommar endast två dagar.
Berget på baksidan med ett hav av Flitiga Lisa. Växten i mitten med flikiga blad är den ettåriga växten Kängguruäpple med vackra blå blommor som liknar Potatisblomman.
På väg ner mot framsidan. Till vänster Flitiga Lisa och Hosta och på höger sida blommar Trädliljor tillsammans med Kungsnäva och Hosta.
Stora dammen på baksidan i slutet av juli. En regnskur har just slutat vilket ger ett vackert ljus med mycket färg. En liten brygga gör att man kan njuta av djurlivet i dammen på närmare håll.
För ett par år sedan sådde jag Brun Fingerborgsblomma. De frösår sig rikligt och jag älskar de vackra spjuten som blommar i rabatten. I bakgrunden står ett litet Näsduksträd.
Med 700 st planterade Flitiga Lisa är det få bilder där man inte kan se dessa underbara sommarblommor. Här är det vid pelaren på framsidan.
Sittplatser är fint att ha så många som möjligt. Här syns en gjuten bänk vid Tulpanträdet på framsidan. Pelaren till vänster om bänken är gjord av frigolit och betong.
I ”Stenen” som också är gjord av frigolit och kakelfix växer rosa näckrosor. Runt ”stenen” är tanken att det ska bli en ny rabatt sommaren 2022.
Vattenfallet vid berget på baksidan. En vision är att göra ett vattenhjul som ska snurra här. Vi får se om det är genomförbart.
Bladen på Lotusen blir väldigt stora. Några ligger kvar på vattenytan medan andra svävar långt upp i luften.
Första sommaren på länge som vi fått, om inte tillräckligt med regn, så ändå ganska mycket. Det har gjort gräsmattan härligt grön och med solen på besök i trädgården blir det underbart.
Även övrig grönska blir mycket härligare när sommaren bjudit på regn.
29 augusti är det ganska djungellikt vid lilla dammen på framsidan. Vatten skulle inte jag klara mig utan i trädgården. Porlandet från vattenfallet är underbart.
Stora dammen på baksidan i slutet av sommaren, men ännu finns det några underbara dagar kvar att njuta av.
Härligt med det kuperade berget och de frodiga växterna. Kisa med ögonen och dröm att du vandrar i en djungel.
Sätt dig ner vid möblerna intill och njut av alla ljuvliga sommarblommor och lyssna till det porlande ljudet från vattenfallet nedanför.
Senaste vinterns projekt, ett planteringsbord, vilket placerades vid växthuset. Det blev ganska bra.
Ampelliljan med sina vackra blad är en utsökt ”sommarblomma” på flera platser i trädgården. En vacker kontrast med sina smala och spetsiga blad.
Färgerna visar att hösten gjort sitt intåg på Stora Askö. Är man från Västervik eller om man har seglat i skärgården kanske man känner igen betongfiguren som föreställer Spårö båk.
I mitten av september har hösten gjort sitt intåg i trädgården med dimma men även med värme som gör att växterna fortfarande blommar fantastiskt vackert
I slutet av september blommar fortfarande Flitiga Lisa som började blomma redan i mitten av maj. Till vänster Känguruäpple med de flikiga bladen och blå blommor.
Många växter är fortfarande gröna även om det på nyheterna talas om snö i norra Sverige. Hostan börjar känna av att ljuset minskar och börjar därför ge upp för den här sommaren.
Den perenna fuchsian är fortfarande i mitten av oktober underbart vacker. De togs som sticklingar hösten 2020 och har vuxit till en höjd av nästan en meter under sommaren.
I år har jag provat sonens drönare men eftersom vi har ganska mycket träd är det svårt att få till bra bilder. Här är fokus på stora dammen med bron på framsidan.
Flitiga Lisa är som vackrast i juli men står oftast vackert blommande till frosten. Gräsmattan på framsidan med det stora Tulpanträdet.
Här är vi på baksidan med stora dammen i förgrunden och vedskjulet i bakgrunden. Efter vedskjulet tar skogen vid.
En överblick över baksidan ger en ganska bra bild över hur det ser ut. Det börjar bli höst och till vänster blommar en Syrenhortensia. Nu är det bara att planera för nästa sommar.
Har du en liten stund över? Titta gärna in i vår trädgård och njut av en stunds avkoppling.
I år planterades 700 Flitiga Lisa. Det är därför få bilder som inte innehåller sommarblommor.
Hoppas du gillar bilderna även om det är samma trädgård så tidigare så är alla bilder nya för 2021.