Välkommen
9. dec, 2017
Det är fredagskväll en dryg vecka in i december. Vinden viner kring husknuten och i fönstret kan jag se hur persikoträdets grenar vajar upp och ner i vinden. De löst sittande ljusslingorna rör sig likt eldflugor i den starka vinden. Mörkret vid den här årstiden är väldigt påtagligt och framförallt långvarigt. Kung Bore har varit ganska beskedlig hittills i år och jag följer med stor spänning hur han tänkt sig den närmaste tiden. Förståsigpåare menar att vi kommer att få en snörik och kall vinter, vilket återstår att se. Klara dagar kan man behöva solglasögonen men då under ganska begränsad tid då solen smyger i kanten av trädtopparna och oftast inte når upp så högt att den kan avnjutas. Att kalla det för dag är säkert en överdrift då det oftast i bästa fall kan liknas vid gryningsljus.
Vid den här tiden på året behöver man all motion som går att uppbringa för att inte vågens numera digitala funktioner ska ge upp och låsa sig så att man får kalla på sonen för att få igång den igen. För även i vågen sitter det naturligtvis en liten dator som talar om när lussebullarna blivit för många eller att pepparkaksdegen till lunchen inte var det bästa alternativet när det gäller att hålla vikten i styr. Som tur är närmar sig julen och därmed dansen kring granen som gör att kilona antagligen kommer att rasa.
För att gardera eventuellt frånfälle i juldansen brukar jag gå cirka en timma varje dag. Den timman använder jag oftast till att fundera över kommande projekt i trädgården och eftersom projekten oftast är många är det ett utmärkt sätt att förbereda för våren – även om den just nu känns väldigt avlägsen.
22. okt, 2017
Det är med ett visst vemod vi nu stängt sommarhuset för den här gången. Det blir ett bärande av växter och krukor för att de små liven inte ska dö när kung Bore gör sitt intåg. Sommaren har varit extremt torr och i hela södra Sverige har man talat om mycket låga grundvattennivåer. Vi bestämde oss därför för att bygga en tank under altanen i vilken vi kan samla regnvatten för att kunna använda att vattna trädgården med. Efter att tanken blev klar i september har det regnat nästan oavbrutet och det verkar fortsätta. Tanken som är på drygt 4000 liter är redan full så våren nästa år bör inte bli något problem. Det verkar som grundvattennivåerna i södra Sverige redan är på väg att återhämta sig. Det finns dock en fördel med regnvatten från tanken då vårt källvatten inte håller mer än +4° och många växter inte mår bra av det kalla vattnet. Jag ser därför fram emot att få vattna med regnvatten och kanske blir då växterna ännu frodigare nästa sommar.
3. feb, 2017
Ett led i förberedelserna inför sommaren är hemsnickerier och lite annat pyssel. Ett nytt spaljetorn liknande det som finns på baksidan i trädgården har tillverkats för att en ros på framsidan ska få något att klättra i. Jag har även försökt mig på att tillverka en japansk lykta vilket gick ganska bra. Får jag tid ska jag tillverka ytterligare en som ska stå vid den nedre dammen på framsidan. Grunden är gjord av frigolit (markisolering) och sedan två lager av kakel-fix med armering. Jag gjorde lite prov förra sommaren och det verkar som det går bra. Efter ett besök på landet idag med närmast vårväder känns det som jag vill komma igång men ännu får vi nog vänta ett tag innan kung Bore är färdig för den här gången.
30. dec, 2016
Åter är ett år till enda och det nya året knackar på dörren. Champagnen är kyld och åter igen häpnas man av hur snabbt åren går. Några nyårslöften är knappast någon idé att avge då man med åren lärt känna sin karaktärsfasthet, eller snarare brist på karaktärsfasthet. Eftersom man är så till åren kommen så är ambitionen för det nya året överlevnad.
Det är med stor tillfredställelse det går att konstatera att vi nu går mot ljusare tider. Även om det dröjer ett tag innan vi märker av det återkommande ljuset så är ändå vintern och mörkret dömda till undergång och långt borta i fjärran väntar våren med värme, ljus och härlig grönska.
Vi lever verkligen i ett land med stora kontraster och kanske är det ändå kontrasterna som gör att vi gläds åt de olika årstiderna.
Gott Nytt År
30. nov, 2016
Hösten har rusat iväg och december är snart här. Det enda positiva som jag kan se med hösten är att det regnat en del och det behövs. På ostkusten i höjd med Västervik har sommaren som gått varit riktigt torr så att varje droppe regn är välkommen även om hösten inte är den bästa årstiden att få regn för många växter.
Det har blåst en hel del under hösten och senast jag var på landet hade blåsten ställt till en del elände. På framsidan intill den större dammen fanns en ganska stor Rönnsumak. Hustrun har haft en önskan om att den skulle tas bort eftersom den blivit ganska stor med åren. Nu har hon fått sin önskan uppfylld då den blåst ner sedan jag sist var nere på landet. Hon brukar ha krafter till att ibland kunna sätta på tv:n utan att röra varken fjärrkontrollen eller tv:n. Men att krafterna var så starka att de kunde nå de nästan 12 milen till landet hade jag ingen aning om.
Nu blir det att börja tänka till om vad som kan vara lämpligt i stället för Rönnsumaken. Kanske kan jag gräva upp en Katalpa som planterades för några år sedan. Den är idag cirka två meter och frösåddes för några år sedan efter att vi varit i Belgrad och hittat fröer i Belgrads botaniska trädgård, som för övrigt var ganska förfallen. Jag har två och skulle kunna flytta den ena. Det får bli ett försök att tidigt i vår se om det går att flytta en av dem. Det får bli ett tidigt vårprojekt.